بسم الله الرحمن الرحیم و به نستعین و انه خیر ناصر و معین
خدمت همه عزیزان حاضر در این جلسه پرشکوه، میلاد پرسعادت حضرت امام حسین بن علی علیه السلام را تبریک میگویم و همینطور موالید مسعود آتی را خدمت شما تبریک گفته و تأسیس بازار دارایی فکری را توسط فرابورس ایران خدمت همه شما به ویژه جناب آقای دکتر صالح آبادی، آقای دکتر سعدی، آقای دکتر هامونی و شورای عالی بورس، سازمان ثبت اسناد و املاک کشور و همه دست اندرکاران و بالاخص جناب آقای دکتر ستاری معاونت محترم علمی و فناوری ریاست جمهوری تبریک میگویم.
رویداد بسیار مهمی است، ایجاد این هماهنگی و به ثمر نشستن اندیشه بازار دارایی فکری یکی از کارهای مهم است؛ این نهادسازی یک نهادسازی اهرمی است که باعث جهش در تعاملات بین بخشهای دانش و تولید است و اثرات فراوانی در آتیه خواهد اشت، یک نهادسازی معمولی نیست و بنده باید به مسئولین بورس کشور و مدیریت شایسته و ارزشمند و علمی آن تبریک بگویم که متناسب با نیازهای تأمین مالی در کشور انعطاف و نوآوریهای خوبی در بازار سرمایه داشتهاند و انشاءالله باز هم خواهند داشت و یکی پس از دیگری بسترسازی برای نهادهایی که اهرمی هستند در بازار سرمایه صورت میپذیرد؛ به نظر میرسد که با توجه به استعداد خوبی که بازار سرمایه کشور دارد سهم آن در تأمین مالی ان شاءالله گستردهتر و بایستی چند برابر شود. نسبت تسهیلات بانکی به GDP در کشور ما علیرغم اینکه اقتصاد ما بانک پایه است در مقایسه با سایر اقتصادهای بانک پایه پایین هست و لازم است یک بازآرایی در تسهیلات و حتی خود ساخت تسهیلات بانکی هم صورت بگیرد که جهت گیریهای آن روشن بشود ولی میبینیم که این نسبت حتی در رابطه با کشورهایی که در آنها بازار سرمایه محور توسعه هستند باز هم نسبت تسهیلات بانکی آنها به GDP شان بالاتر از کشور ما است. این مقایسهها نشان میدهد که حتماً یک کار جدی باید صورت گیرد اما خود بازار سرمایه در ایران همین میزان تأمین مالی که دارد میتواند بیشتر باشد و به رشد تولید و اقتصاد ملی ما کمک بیشتری بکند، ظرفیت خوب، ظرفیت علمی خوبی داریم، مدیریت بورس ما از شفافیت و سلامت خوبی بهره مند است که بسیار مهم است به ویژه وقتی که اقتصاد توسعه جهشی پیدا میکند، وقتی امور اقتصادی بیشتر به مردم واگذار میشود درجه شفافیت و سلامت اقتصادی باید بالا برود تا بتوان با اعتمادسازی شکوفایی و فضای جدیدی ایجاد کند.
بند سوم از سیاستهای کلی تولید ملی، حمایت از کار و سرمایه ایرانی و همچنین بند دوم از سیاستهای کلی اقتصاد مقاومتی تأکید ویژهای بر اقتصاد دانش بنیان دارند.
در یک تعریف عملیاتی می توان گفت، اقتصاد دانش بنیان وقتی نهادی میشود که چرخه تبدیل دانش به ثروت در آن عملیاتی شده باشد. در این چرخه باید طبق بند پنجم سیاستهای اقتصاد مقاومتی سهم بری عادلانه عوامل در زنجیره تولید تا مصرف سامان داده شود یکی از عوامل اصلی در اقتصاد دانش بنیان، تولیدکنندگان ایده هستند (که البته این ایده از لحاظ کمّی و کیفی واجد استانداردهایی است) و راه اندازی بازار دارایی فکری در شرکت فرابورس در همین راستا قابل تحلیل و تقدیر است.
در سیاستهای کلی اقتصاد مقاومتی بر ساماندهی نظام ملی نوآوری تأکید شده است. منابع علمی نشان میدهند نظام ملی نوآوری در صدد ایجاد ارتباط اثربخش و کارآمد بین ارکان و اجزای فعال در حوزه دانش و نوآوری است که در این بین بحث نظام مالکیت معنوی و دارائیهای فکری نقش مهمی دارد که میتواند مورد تأکید قرار گیرد.
اگر جهت تحقق این سیاست کلی نیاز به قانون وجود دارد این از آن دسته لوایحی است که اولویت کامل دارد و باید دوفوریتی در دولت و مجلس بررسی و تصویب شود تحقق سیاستهای اقتصادی مقاومتی با تشکیل ساختارهای متعدد و کمیسیونهای متعدد و جلسات متعدد خوب است که بررسی شود ولی اینها فی نفسه آن را عملیاتی نمیکند الا اینکه ما یک چارچوب علمی برای تحقق آنها داشته باشیم که همه قوا و بخشها، دستگاهها به آن بپردازند یک نمونه برای تحقق سیاستهای کلی اقتصاد مقاومتی در حوزه دانش بنیانی اقتصاد را من در پایان ارائه میکنم.
ایجاد یک شبکه منسجم میتواند به قیمت گذاری صحیح ایدهها کمک کند. یک بخش از نظام ملی نوآوری که در قیمت گذاری ایدهها بسیار مهم است، بحث حمایتهای مالی از ایدهها است. وجود چنین سازوکاری که به صورت عمده در صندوقهای مشارکتی جسورانه مخاطره پذیر تجلی مییابد میتواند به نوبه خود در رونق بورس ایده بسیار مؤثر باشد.
و در شرایط خاص در واقع گام بعدی داشتن صدها «صندوق جسورانه» در کشور ما هست و من ترجمه مخاطره پذیر را زیاد نمیپسندم چون خطر در ادبیات فارسی مفهومی خیلی بالائی به ذهن متبادر میکند ولی ریسک پذیری را شاید بهتر میتوانیم به جسارت ترجمه کنیم.
نگاهی به شاخص رقابت پذیری جهانی در سال ۲۰۱۴ – ۲۰۱۳ نشان دهنده رتبه ۸۲ ایران است؛ اما جالب است که در این شاخص یک سری زیرشاخصهایی ما داریم که رتبه ما را به شدت بالا میآورد و یک سری زیرشاخص هائی هم داریم که رتبه ما را به شدت پایین آورده که ما باید آنها را بهبود بخشیم در کل ۱۴۸ کشور در شاخص رقابت پذیری جهان طبقه بندی میشوند ولی با نگاهی به زیرشاخصهای تشکیل دهنده این شاخص نشان میدهد که در حوزه زیرساختی رتبههای بالائی داریم که نشانه ظرفیتهای عظیم و فرصت طلائی کشور در این مقطع تاریخی میباشد.
در آموزش همگانی رتبه ششم جهانی، در تولید ناخالص داخلی رتبه هفدهم جهانی و در شاخص اندازه بازار داخلی هجدهم و در دسترسی به بازار خارجی رتبه بیست و پنجم و در شاخص «در دسترس بودن دانشمند و مهندس رتبه ۳۷ و اعتماد عمومی به سیاستمداران رتبه ۴۷ و در بهداشت رتبه ۵۱ و گسترش کمّی آموزش عالی رتبه ۵۲ و در زیربناها رتبه ۶۵ را داریم لیکن آنچه که رتبه ما را در شاخص کل به ۸۲ تنزل داده رتبههای پایین در حوزههای زیر است.
بیشتر جهت دریافت فایل به دانلود مراجعه شود